Wat is de OSIRIS-REx-missie? Sample-return missie van een asteroïde

Stel je voor: je staat op het punt om mee te reizen met een buitengewone missie naar een mysterieuze asteroïde, miljoenen kilometers van de aarde vandaan. Dit is geen gewone ruimtemissie; dit is de OSIRIS-REx-missie, een baanbrekende sample-return missie die onschatbare geheimen van het universum zal onthullen. Benieuwd naar wat deze missie precies inhoudt en wat voor spannende ontdekkingen er te wachten staan? Ontdek het hier.

Wat is de OSIRIS-REx-missie eigenlijk?

De OSIRIS-REx-missie is een fascinerende ruimtemissie die tot doel heeft om een asteroïde genaamd Bennu te bestuderen en monstermateriaal van het oppervlak terug te brengen naar de aarde. Deze missie biedt wetenschappers een unieke kans om meer te leren over de oorsprong van ons zonnestelsel en de samenstelling van asteroïden.

Doel van de missie

Het primaire doel van de OSIRIS-REx-missie is om meer inzicht te krijgen in de vroege geschiedenis van ons zonnestelsel door het bestuderen van een primitieve asteroïde. Door monsters van Bennu terug te brengen naar de aarde, kunnen wetenschappers de chemische samenstelling van de asteroïde analyseren en meer te weten komen over de materialen waaruit planeten zoals de aarde zijn ontstaan.

De naam OSIRIS-REx ontcijferd

De naam OSIRIS-REx heeft een diepere betekenis. “OSIRIS” verwijst naar een Egyptische god van het dodenrijk en de wedergeboorte, wat symbool staat voor terugkeer en vernieuwing. “REx” staat voor “Regolith Explorer”, waarbij regolith het losse gesteente is dat het oppervlak van een hemellichaam bedekt. De naam benadrukt dus het doel van de missie om bodemmonsters van een asteroïde te verzamelen en terug te brengen naar de aarde voor verder onderzoek.

Hoe werkt een sample-return missie?

Stel je voor dat je deel uitmaakt van een gewaagde missie om monsters te verzamelen van een asteroïde, miljoenen kilometers van de aarde verwijderd. Hoe gaat zo’n spannend avontuur eigenlijk in zijn werk? Hieronder volgt een gedetailleerde uitleg van de stappen die genomen worden bij het verzamelen van monsters en de terugkeer naar de aarde.

Stappen van het verzamelen van monsters

Het verzamelen van monsters van een asteroïde is geen eenvoudige taak. Het vereist nauwkeurige planning en uitvoering. Allereerst moet het ruimtevaartuig, uitgerust met speciale gereedschappen, de asteroïde zorgvuldig benaderen. Vervolgens wordt een landing ingezet op het oppervlak van de asteroïde. Eenmaal geland, wordt er gebruik gemaakt van geavanceerde technologie om monstermateriaal te verzamelen, zoals stof en grind. Dit delicate proces moet secuur worden uitgevoerd om waardevolle monsters veilig te stellen voor terugkeer naar de aarde.

 • Het benaderen van de asteroïde met precisienavigatie.
 • Monstername met behulp van speciale gereedschappen.
 • Verificatie van de monsterverzameling voor vertrek.

Terugkeer naar de aarde

Na het succesvol verzamelen van monsters van de asteroïde, is het tijd om terug te keren naar onze thuisplaneet. De terugreis is even cruciaal als de heenreis en vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Het ruimtevaartuig moet de monsters veilig opbergen en de juiste route terug naar de aarde bepalen. Eenmaal in de buurt van onze planeet, moet de terugkeerfase perfect verlopen om de monsters veilig op aarde af te leveren voor wetenschappelijke analyse en ontdekkingen.

 • Opbergen van de monsters in speciale containers aan boord.
 • Bepalen van de terugkeerroute en benodigde manoeuvres.
 • Binnentreden van de aardse atmosfeer en landing op aarde.
 • Overdracht van de monsters naar laboratoria voor onderzoek.

De reis naar asteroïde Bennu

Welkom bij het spannende deel van de OSIRIS-REx-missie, waar we je meenemen op de reis naar asteroïde Bennu. Deze fascinerende ruimterots is zorgvuldig geselecteerd als bestemming voor deze ambitieuze missie.

Keuze voor Bennu

Asteroïde Bennu is niet zomaar een willekeurige rots in de ruimte. Wetenschappers hebben deze specifieke asteroïde uitgekozen vanwege verschillende redenen. Ten eerste is Bennu relatief dicht bij de aarde, wat de reis ernaartoe haalbaar maakt. Daarnaast wordt gedacht dat Bennu overblijfselen bevat van het vroege zonnestelsel, wat het een waardevolle bron van informatie maakt. Bovendien zijn de omstandigheden op Bennu gunstig voor het verzamelen van monsters, wat een cruciaal onderdeel is van de OSIRIS-REx-missie.

Navigatie en aankomst

Het navigeren naar een asteroïde als Bennu is geen eenvoudige taak. Het vereist uiterste precisie en geavanceerde technologie. Tijdens de reis moet het ruimtevaartuig meerdere correcties uitvoeren om ervoor te zorgen dat het de asteroïde op de juiste manier benadert. Bij aankomst bij Bennu moet het ruimtevaartuig zeer zorgvuldig manoeuvreren om in een baan rond de asteroïde te komen. Dit vereist een uitmuntend teamwerk en continue monitoring vanaf de aarde.

 • De navigatie naar Bennu omvat complexe berekeningen en constante aanpassingen om de asteroïde met precisie te bereiken.
 • De aankomst bij Bennu markeert een cruciaal moment in de missie, waar elk aspect van de operatie tot in de puntjes moet kloppen.

OSIRIS-REx-missie

Gereedschappen aan boord

Als je je afvraagt welke gereedschappen de OSIRIS-REx-missie aan boord heeft om de mysteries van asteroïde Bennu te ontrafelen, dan ben je hier aan het juiste adres. Laten we eens kijken naar de wetenschappelijke instrumenten en het landingssysteem voor monstername.

Wetenschappelijke instrumenten

De wetenschappelijke instrumenten aan boord van de OSIRIS-REx-ruimtesonde zijn ware wonderen van technologie. Deze geavanceerde apparaten zijn ontworpen om de samenstelling en eigenschappen van asteroïde Bennu te analyseren, zodat wetenschappers een schat aan informatie kunnen verzamelen over de oorsprong van ons zonnestelsel. Enkele van de belangrijkste instrumenten zijn:

 • OVIRS (OSIRIS-REx Visible and Infrared Spectrometer): een instrument dat het zonlicht reflecteert van het oppervlak van Bennu om informatie te verzamelen over de mineralen en chemicaliën die daar aanwezig zijn.
 • OTES (OSIRIS-REx Thermal Emission Spectrometer): een warmtebeeldcamera die de temperatuur van het oppervlak van de asteroïde meet, wat kan helpen bij het identificeren van materialen.
 • OCAMS (OSIRIS-REx Camera Suite): een set camera’s die gedetailleerde beelden van Bennu vastleggen, waardoor wetenschappers de topografie en de vorm van de asteroïde kunnen bestuderen.

Landingssysteem en monstername

Het landingssysteem van de OSIRIS-REx-missie is cruciaal voor het verzamelen van monsters van asteroïde Bennu. Het hoofdinstrument hiervoor is TAGSAM (Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism), een soort robotarm die zal worden gebruikt om monsters van het oppervlak van de asteroïde te verzamelen. Dit hoogtechnologische systeem is speciaal ontworpen om in contact te komen met Bennu zonder te landen, wat een uitdaging op zich is. Zodra het monster is verzameld, zal de sonde zich voorbereiden op de terugreis naar de aarde, waar wetenschappers het materiaal zorgvuldig zullen analyseren.

Wat leert de missie ons?

De OSIRIS-REx-missie biedt ons fascinerende inzichten in het ontstaan van ons zonnestelsel, een geschiedenisboek dat zich ontvouwt in de diepten van de ruimte.

Inzichten in ontstaan van ons zonnestelsel

Stel je voor dat je terug in de tijd kon reizen, miljarden jaren terug voordat de aarde zelfs maar gevormd was. De asteroïde Bennu, bestudeerd door OSIRIS-REx, bevat sporen van de vroege stadia van ons zonnestelsel. Door het bestuderen van de chemische samenstelling en structuur van Bennu, kunnen wetenschappers verbanden leggen met hoe planeten zoals de aarde zijn ontstaan. Het is als het lezen van de geheime boodschappen van ons kosmische verleden.

 • Metingen van isotopen op de asteroïde geven inzicht in de temperatuur en drukomstandigheden in de regio waar Bennu is ontstaan.
 • De aanwezigheid van organische moleculen op Bennu kan hints verschaffen over hoe het leven op aarde zou kunnen zijn begonnen.

Begrijpen van asteroïden als bron van grondstoffen

Asteroïden, voor velen rotsachtige voorwerpen die ronddwalen in de ruimte, vertellen eigenlijk een verhaal van ongekende rijkdom. OSIRIS-REx opent onze ogen voor de schatkist aan grondstoffen die deze ruimterotsen kunnen bevatten.

Potentieel van asteroïden als bron van grondstoffen:

Niet alleen bevatten asteroïden waardevolle metalen zoals goud en platinum, maar ze zijn ook rijk aan water en koolstof, essentiële bouwstenen voor toekomstige ruimtekolonies en brandstofbronnen voor verdere ruimteverkenning.

 1. De monstername van Bennu biedt een voorproefje van de materialen die asteroïden te bieden hebben, wat cruciale kennis oplevert voor potentiële mijnbouwmissies in de toekomst.
 2. Het begrijpen van de samenstelling van asteroïden als grondstoffen opent de deur naar het gebruik van ruimtebronnen voor verdere verkenning en menselijke aanwezigheid buiten onze planeet.

Belangrijke data in de OSIRIS-REx-missie

De OSIRIS-REx-missie kent verschillende cruciale momenten die de reis en het succes ervan bepalen. Van lancering tot terugkeer naar de aarde, elk stukje data is van onschatbare waarde voor wetenschappers en de mensheid.

Lancering en reistijd

De lancering van OSIRIS-REx vond plaats op 8 september 2016 vanaf Cape Canaveral in Florida. Deze datum markeert het begin van een spannende reis naar de asteroïde Bennu. Met een reistijd van bijna twee jaar legde het ruimtevaartuig een afstand van meer dan 2 miljard kilometer af om Bennu te bereiken, wat een indrukwekkende prestatie is van menselijke technologie en doorzettingsvermogen.

 • De lancering vond plaats op 8 september 2016 vanaf Cape Canaveral.
 • De reistijd van OSIRIS-REx naar asteroïde Bennu duurde bijna twee jaar.

Monsterverzameling

Een van de meest opwindende momenten in de OSIRIS-REx-missie was de monsterverzameling op de asteroïde Bennu. Op 20 oktober 2020 daalde het ruimtevaartuig af naar het oppervlak van Bennu en gebruikte het zijn TAGSAM-instrument (Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism) om een monster te verzamelen. Dit monster, dat hopelijk cruciale informatie bevat over de oorsprong van ons zonnestelsel, wordt zorgvuldig bewaard voor terugkeer naar de aarde.

 1. Monsterverzameling vond plaats op 20 oktober 2020 op de asteroïde Bennu.
 2. OSIRIS-REx gebruikte het TAGSAM-instrument om het monster te verzamelen.

Terugkeertraject en verwachte aankomst

Na het verzamelen van het monster begint OSIRIS-REx aan zijn terugreis naar de aarde, waar het naar verwachting op 24 september 2023 zal aankomen. Dit terugkeertraject is cruciaal voor het veilig terugbrengen van het monster uit de ruimte. Een succesvolle terugkeer zal ons waardevolle inzichten verschaffen over asteroïden en ons zonnestelsel.

 1. De verwachte aankomst van OSIRIS-REx op aarde is gepland op 24 september 2023.
 2. Het terugkeertraject is essentieel voor het veilig terugbrengen van het monster naar de aarde.

Samenwerking en bijdragen

De OSIRIS-REx-missie is niet alleen een nationale aangelegenheid, maar een ware internationale inspanning van samenwerking en bijdragen van verschillende landen en organisaties over de hele wereld. Deze samenwerking vergroot niet alleen de expertise en middelen die worden ingezet voor het succes van de missie, maar versterkt ook de banden tussen wetenschappers en ruimtevaartorganisaties wereldwijd.

Internationale partnerships

Een van de meest significante aspecten van de OSIRIS-REx-missie is de samenwerking met verschillende internationale partners. Het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) heeft bijvoorbeeld belangrijke bijdragen geleverd aan de missie, waaronder de instrumenten aan boord van de Hayabusa-2 ruimtesonde die eerder succesvol monsteren van de Ryugu-asteroïde heeft uitgevoerd. Deze samenwerking tussen NASA en JAXA toont aan hoe internationale partners samenwerken om gezamenlijke doelen in de ruimtevaart te bereiken. Daarnaast hebben tal van Europese landen en organisaties ook bijgedragen aan de missie door wetenschappelijke expertise en technologische kennis te delen.

 • Samenwerking met JAXA voor instrumentatie
 • Bijdragen van Europese landen en organisaties

Invloed op toekomstige missies

De OSIRIS-REx-missie heeft niet alleen directe impact op ons begrip van asteroïden en het ontstaan van ons zonnestelsel, maar zal ook een blijvende invloed hebben op toekomstige missies naar andere hemellichamen. De ervaringen en lessen die zijn opgedaan tijdens deze missie zullen worden gebruikt om nieuwe technologieën te ontwikkelen en best practices te definiëren voor komende ruimtemissies. Daarnaast zullen de internationale samenwerkingen die tot stand zijn gekomen voor OSIRIS-REx als model dienen voor toekomstige mondiale samenwerkingen in de ruimtevaart.

 1. Ontwikkelen van nieuwe technologieën
 2. Vaststellen van best practices voor ruimtemissies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *